Wednesday, December 28, 2011

gigi

rupanya senyum-senyum ada makna tu.
hari ni secara tidak sengaja terikut Kak Sya pegi klinik gigi di Tangling.

WM pegi klinik gigi selepas sekian 9 tahun pendam rasa takut.
hari ini segala bau ubat-ubat, bau nurse, bau doktor saya dapat.
actly Kak Sya ja yang mo buat check gigi sebab beliau x dapat tidur langsung semalaman gara-gara cik gigi beliau. 
WM pula yang sudah lama simpan niat dan duit mo buat gigi pun rasa teruja yang amat.
dapat lah jimat duit lepas ni kalau berjaya buat penskaleran gigi. 
hee.
alhamdulillah, RM1 utk pendaftaran.
RM2 utk penskaleran.
nasib baik lah doktor frenly.
tq doc. love u. :)


lepas buat penskaleran tu, banyak-banyak darah dekat celah-celah gigi.
ngilu time buat jangan cakap lah. sangat ngilu ok.
sepanjang proses tu WM tutup mata dengan dahi keriut-keriut tahan sakit ngilu.
dalam masa kurang 10 min WM sudah berjaya dibersihkan gigi ^^

kak sya pula kena buat review balik sbb gigi geraham sangat susah utk di cabut.
akar sangat kuat.huhu.
harap-harap kak sya dapat tahan sakit tu.
ada term *potong gusi, ambil gig, cabut akar*
itu scaryy. 
Kak Lala pun cabut juga. 
mula-mula memang dia xmo cabut. 
roh berani dia datang, dia cakap ok, dia mo cabut..

Kak sya sama Kak Lala dapat mc.
WM balik ofis buka blog taip semua ni..hehe.

:))


senyumlah macam WM :)



Tuesday, December 27, 2011

cik atin, tenkiusss :)

Bismillahirahmanirahiim 

ALhamdulillah.
atas semangat cik fatin utk baiki blog WM, 

inilah wajah terbarunya...



mari senyuuuummmmmmmmm lebarrr-leeeeeeeeeeeeeebbbbaaaaaaaaaarrr. :P

cuti umum masuk cuti krimas dapatlah tiga hari.
sejak duduk KL ni, pendek kata tiap-tiap hjg minggu WM keluar.
poket pun makin lah ringan.
huhu.
so minggu ni hanya plan berdiam di rumah.
dua hari duduk di rumah, sempat lah melayan mvie tapi bukan marathon la.
baik buat taik mata lagi berbaloi. hehe.
then 26 dis 2011, babu ming n family plan pg Cameron Highlands.
2nd trip ke sana lepas 2nd year dlu. 
tu pun ihsan family bu ming bawa.:)

punya lah awal kami bangun (bu ming n WM) utk siapkan bekalan bw ke sana.
WM buat cucur adabi bilis.
bu ming siapkan nasi daging.

*mestilah sedap sb bangun pagi-pagi utk siapkan semua bekalan*

kami bertolak lepas subuh. 
kira-kira 6.30 am & sampai d Ringlet pukul 9am.

best memang best datang cni tapi masalah yg dihadapi stp kali dtg Cameron ni haruslah pening-pening sb jalan macam ekor ular. 
perut memang rasa kena uar dalam kuali. hehe (guna perumpamaan mama sllu pakai)
 sbb sedah penah pg so excitement kurang sikit lah, just enjoy the weather & scenery.

gambar pun xla banyak sangat.
sbb xbyk bergambar.
mari saksikan.
heeee..
























p/s : ada satu dua gambar tu WM rasa macam trip honeymooningg ja.
padahal ni trip family.
adakah kena tempias ofismate-ofismate yang semua berkeluarga menjadikan WM punya fesyen posing mcm akak-akak juga? jauh-jauh palis-palis.
hee.

macam sy penah bgtau dlu, sy pnya stail blogging simple, mudah dan murah.
xpayah edit-edit sebab mode malas.
murah sebab xbanyak keluarkan tenaga dan masa utk tunggu kasi cantik. 




last sekali, KUDOSS to cik atin.. 

dia yang bersusah payah dan bersemangat buatkan blog saya hidup semula ^^ 

Friday, December 23, 2011

okay fine. blog saya selamat ke asalnya :)

sebab besfren saya request mau tengok blog ini kembali beraksi di alam maya






akhirnya, diri ini digagahkan dan dicoolkan untuk cek setting balik.
then, my blog kembali ke wajah asal dengan sekali klik pada button apantahnama..=.=


p/s: kepala sangat lah sakit sehingga membawa diri ini meng'call' besfren di bumi Sabah.
Alhamdulillah, suara dia bikin saya sihat ^^
 dia kan misshaappygoluckyy. 
indeed saya otometik terhappy sama :)

ini blog beliau. 


mode : misi kasi cantik blog dengan usaha sendiri.

Thursday, September 15, 2011

Wani Muchyz happy sebab KONVO :)

deyy~


konvo next week.
persiapan lengkap??


oh belumm.
babah baru ja tnya td .

Babah : ada apa-apa lg ko mo beli? duit mo tambah lagi?

WM : erm, belum lg baa. nti klu ada mo bli, ada la tu ak bgtau. :p



setakat ni heels half inch ja bru beli.
murah dan simple.



punya stail ak susun kasut-kasut ak..
haha~


babah pn heran malam-malam ak mengaksikan kasut-kasut ku..

sekarang ni masalah binggung utk baju konvo nti.
hailaaa

=.=

time konvo nti ak siap plan mo pakai lens segala.
punya semangat ak praktis td pakai, sekali telipat la segala tu lens..

ish.
baik ka nda tu lg..
hehe.



ok, to be continued.

17 sept 2011 : KK-KL

Tuesday, September 13, 2011

oh baby its YOU

Assalamualaikum wbt

apa khabar pembaca-pembaca maya sekalian?

(apakah?)

haha.

x ba.



ni desktop terkini punya wallpaper.

mmg saya mengaku.

O
B
S
E
S

sama yonghwa oppa agak tinggi.
cuma belum ada koleksi CD ja lg.
mahal ba tu.

hari ni 13 Sept 2011 banyak betul pengisian dlm diari seharian.

seawal 7.30 pagi fon berbunyi kerana panggilan jauh dr junior UKM.

nasib baik mak cun bangun awal.

heee.

bertnya akan repeat paper.
berdasarkan pengalaman eh bukan-bukan.

berdasarkan pengalaman kawan :
kalau repeat paper kena minta kebenaran drp lect yg mengajar subjek tersebut.
agak lama kami berkongsi pandangan, dalam 10 minit kali.

then time ak baru lepas menyengarkan diri, mama bgtau my fon bunyi banyak kali time ak ***.

aikk.
cek2 adib cakap PHG kol.

kenapakah??


ohh.
mcm bau-bau good news.
tapi bukan sekarang utk dikongsi.
^^


i;m happy for that.













sekalikkk la kan

migrain menyerang utk hari ke3.
sakit butul pala sa ooh.
smpi maa sa yg picit pala sa ni.
+.+




















thanks maa.
love u.


oh ya.
Babah punya anak buah accident di Labuan kena langgar lari.
Abg Azmi sekarang di wad Luyang.
kritikal ni dorg babah cakap.
dorang turun KK td ptg.

Ramai juga sedara mara turun melawat.

Tolong doakan utk abg Azmi sy ok..
 anak -anak dia kecil2 lagi..



entri akan datang pasti menarik..


sedutan entri akan datang :


Wani Muchyz dan akak Rumet syg :)

Friday, September 9, 2011

MUAY THAI baby ;;~

arts of eight limbs


eh, limbs tu apa ah?
 jap-jap

LIMBS : arm, leg or wing (oxford ckp)

saya suka layan action2 scene.
sebab??


























sebab saya suka POWER.
baru nampak macho.
hehe.

jom share muay thai pixie .


tengok-tengok.
how MACHO she is kan ~



HE is my MAN. 
mr ongbak kan.:p


ini lah caranya kalau mo lepas geram bila telampau marah.
haha




eh-eh.
Muay thai ka juga ni?

i love her Headband ja.
ok, nti cari.
^^

Tuesday, September 6, 2011


jadual amik jubah utk konvo.
budak-budak FSSK, take note ^^
2011

Saturday, June 25, 2011

kasih sayang ~ love is all around ^_^

Bismillahirahmanirahim :)

ya, entri ini memang sy yg tulis.

24 Jun 2011 merupakan tarikh keramat sy berjaya menamatkan zaman praktikal di Muzium Sabah.

best. 
terharu.
sebak.
sedih.
gembira.

memang sy akui dlm tempoh singkat lapan minggu tu, macam-macam pengalaman yg sy belajar.
terutama dr ofismate sy sendiri.
Boss, Uncle Sious, Boy dan Anie.

nilah ofismate sy yg paling sy akan rindui.
bilangan kami memang sikit, tp link kami dengan org-org luar sgt kuat. esp boss. 
boss ramai kawan. 
dr sana la saya jumpa dan kenal ramai org-org baru.

meeting new peoples is fun sbb kita jalin new bond. 
&
susah senang mereka kekal bersatu.

even sy hanya trainee, they treat me best.

even the smallest little thing u do, take it as a knowlegde.



 ^____^ stanley, fredolin, anton, barry ^___^


at Kadazan Papar house :)


left : Bul, Bulat dan Boboy






Thursday, June 23, 2011

saya rasa saya setuju ^___^

Bismillahirahmanirahim.

x payah cakap banyak-banyak.
saya terus kepada pengisian entri. 
ringkas dan tepat. *pada saya*


Lembut wanita kerana senyumannya,
Cekal wanita kerana beraninya,
Patuh wanita kerana kesetiaannya,
Sabar wanita kerana imannya,
Kasih wanita kerana belaiannya,
Lemah wanita kerana air matanya,
Ikhlas wanita kerana simpatinya,
Pendam wanita kerana cemburunya,
Sayang wanita kerana sikap keibuannya,
Tanpa wanita lelaki menjadi lemah,
Kerana wanita jugalah lelaki menjadi kalah...:)






Friday, June 17, 2011

entri : anak sulung

Bismillahirahmanirahim.

entri anak sulung ni bukan lah merujuk pada saya sendiri.
tapi hakikatnya mungkin pada saya juga secara tidak langsung.

anak sulung banyak kelebihan.
walaupun ada orang anggap anak sulung lebih matang, namun realitinya ada juga yang sangat-sangat dimanjakan.
everything yg anak sulung cakap biasanya mudah diterima pakai oleh ibu bapa mereka.
anak sulung kan..
biasakk la. XD

macam saya sendiri.
saya memang degil.
saya memang ikut kepala saya.
saya suka request macam-macam sama Babah & Mama
paling best Babah sm Mama akan cuba tunaikan juga.

*Happy Fathers Day, Babah :)*




menurut kajian anak sulung :

* cepat jadi dewasa
* bossy
* Type A ~ berusaha memberikan yang terbaik
* takut melakukan kesalahan
* sering merasakan perlu untuk mendapatkan yang terbaik
* memiliki ketegasan

BENAR.
ini diakui ada pada saya sikit-sikit dan banyak-banyak. :p

CREDIT di sini.
SINI juga.



memang anak sulung ada kelebihannya. heee.

mo tambah.

in my case, adik-adik saya esp miechan akan cakap begini.

ala, kak wani dulu-dulu selalu makan vitamin bagi pandai.
kami mana ada makan.
haha.

Ya, babah memang belikan saya, dzul sm rehan examo duuuuuullluuuu laa..
bila besar mana ada kami makan lagi.
doa mama sama babah ja la jd vitamin kami. :P

calling for me :)

sekadar berkongsi 
&
Happy reading :p

Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra. : Rasulullah Saw pernah bersabda, "siapapun yang mengucapkan 'subhanallah wa bihamdihi' (Maha suci Allah dan segala puji bagi-Nya) seratus kali sehari, semua dosanya akan diampuni Allah meskipun (dosanya) sebanyak buih lautan".

KLIK sini untuk lebih barakah. :)


hadiah : tenkiu Boss :)

Bismillahirahmanirahim.

kabare kawan-kawan?
saya sihat alhamdulillah.
hari ni saya buka opis dengan jayanya tepat pukul 6.50 pagi.
kak fara hantar awal :)



hadiah tu..
entri utama tuuu.~



thanks auntie.
seriously really deeply into this bag since u give 'her' to me :)


p/s : kemarin satu hari duduk opis tanpa bekalan elektrik yg stabil.
on off elektrik kami ni.
cik Lappy ni pn mcm demam sda.
balik2 mati karan, dia pn tertidur dalam paksaan.
=.=



okay, lets start our Jumaat with selawat pagi-pagi ni.

Thursday, June 16, 2011

Maa, raya nanti kita cari lain ok :)



Mama : kalau buat biskut raya ndak pakai butter, mn nyaman.
WM : awu maa, patut la nyaman kita buat.

:) yaaa.
diakui memang saya x pandai buat biskut raya.
tiap-tiap tahun mama jak akan buat.
sy pula akan taste dan bagi komen apa yang mama buat. :P

so, utk raya tahun ni kita cari butter yang lain ok.
sebab produk nih TIDAK HALAL..

rujuk ini : KLIK

sekian.
Love u Maa

pilihan hati vs jodoh

 ~ WM ~

kenapa tiba-tiba kan?

saya bukan lah mo cari jodoh, duhai kawan-kawan.

saya sekadar berkongsi :)


*solat istikarah*

*doa*

Ya Allah, 
Sekiranya aku jatuh cinta,
maka jatuhkan lah cintaku pada seseorang, 
Yang melabuhkan cintanya pada-Mu,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-MU



Tuesday, June 14, 2011

hati saya mendung biar kelam sampai di telan gelap malam

Wani Muchyz nanges??



























































ya, saya nanges oh depan Uncle Sious.
Dr Chong berjaya buat saya nanges..
dua kali oh air mata saya jatuh berderaii...


sekali dalam bilik mesyuarat time Dr Chong kuar pg toilet, muka Uncle Sious yg tersembul depan pintu.
dia tanya :
 US : wani, ok juga?
WM : uncle tolong saya uncle..
US : dia mau saya masuk kah juga?
WM : tidak uncle. uncle apa sumbangan saya dalam muzium ni..
US : kamu bagitau kamu banyak tolong persiapan, keceriaan, tolong-tolong..
WM : ya suda uncle.. *time ni mata sudah berair-air..ak sudah kesat2 mata*
US : sabar ko, jangan nanges.. 
***********

uncle sious di kaunter~
ya, sampai menanges dia tadi kena soal.
**
aishh, uncle ni ba.malu ak mo turun p kaunter nti begini.
***
sedey jua uncle tu tau tgk ak td..
hm..














manja kah begitu?



















nda ba.
just showing my frustration jakk.
-.-
xbyk prepare, begitulah jadinya wani.


then, waktu rehat.
mogokkk xmo makan.
ak bantai tidur d surau.
sedapppp~



























actually apa DR Chong tanya tu x salah.
its me yg x boleh jawab soalan dia.




yaaa, its soooooooo trueee.
apa yg ak belajar kadang-kadang memang susah tuk ak aplikasikan.
tapi utk dapat kerja, ko kena pandai jawab secara akademik WM.
















*babah : xjua kacau pointer mu tu ba.
WM : ada markah ba tu bahh, klu x bahapa dorg payah2 fly dtg cni..

-.-











































haiiiiyaaaaa~~ fuhhhhhh........

bismillahirahmanirahim..


good morning sayanggggg :)

ari ni ari selasa minggu ke 7 bertugas d konti MS.
heee~

ari ni penyelia uni mo dtg wat spot check cni.
cakap london lg tuh.
kerau ba lidah mo cakap london ni. 
=.= (memang saya risau yg amat)

mudah-mudahan Allah permudahkan urusan saya pagi ini..
dapatlah markah penuh hendaknya..:p


eh, kmorg tau ka ada rumah terbuka kaamatan ari tu?
ala time Ganu lawan Kelate tu?
kmi sibuk tu d padang.

sa jadi modellll kadazan papar..
jap2 mo upload kasi tgk kmorg..









































































tq sha :)


























okay.
perjalanan program amat memuaskan hati sebab saya suka kerja sama team BME.
sampai tua saya akan kenang.
team ni sangat-sangat happening, fun & riang gumbira.

even msg2 sda veteren2, tp sporting sgt.
thanks utk uncle, boy, anton, ijan, boboy, boy lg, anie, aunt bita, uncle malim, wife uncle malim, uncle2 papar, rita, shasha, bul, jay & many-many more.

tiada pic sgt dr kamera sa, tapi dr kamera org lain byk.

nti if ada kesempatan jumpa dorg balik, sa minta tu pic..
*sayabakalrindumereka*


















~saya siapkan kerja translate sy dluan ah.~
assalamualaikum ^_______________^

Thursday, June 2, 2011

sokseksoksek & menguap ^___________________________^

Assalamualaikum 


kini masuk hari ke-empat minggu ke 5 di MS.
walaupun sepanjang lima minggu ni tiada sangat tugasan yg ak kena buat / siapkan tapi ak belajar banyak perkara dan ak tambah koleksi pengalaman yg ak ada..

*maaf tiada sebarang gambar dpt d upload buat masa ni sebab nset-laptop bluetooth rusakk.
=.= deemiitt!


ok, now unit kami handle tuk open house Tadau Kaamatan 2011 di padang nti.
ak as 'inspektor' uncle cakap :)
td dtg tapak pesta sm2 Boy.
ujan bos kk td smpi tekupakk sa pnya kasut keja.
kena beli satu lg ni begini gayanya..heheee


oh ya
Happy Kaamatan buat semua Sabahan yg meraikan pesta ni :)
30-31 Mei tu bos suh sa p KDCA.
sa sanggup dtg hari 30hb tu seja bos, panass merahau oh KK.
31hb tarik selimut smpi tutup muka.
indahhnya tidur.:p

rumusannya,
any pesta pun klu buat besar-besar sure HEBOH kn?
memang sangat happening & paling MANANG bila PANAS mcm treda maaf.

hari ni pula start turun padang bandaran sebab kena buat persiapan utk Rumah Terbuka Kaamatan 2011 ni.
syok ba.
tengok dorg satu hati buat kerja.
pastu memang nampak rapat sangat semua.
sa suka tengok smbey senyum2.

bak kata c Boy
"org veteren seja tau tu apa yg dorg cakap"

its fun working with them.
layanan dorg, cara kerja memang paling manang lahh.
 for sure, i will miss u guys a lot.
mayb dlm 2-3 minggu ni ak lebih rapat sama c boy.
yala.
mn2 kami berdua kena suh.
mula2 kaku juga tp last2 memang kamceng juga lah.

senario td siang memang sempoi.
kawan bos ajak c boy pg 1B cr maxis centre.
pastu boy  cakap :

'wani, ko mo ikut sa p 1b?
ah, tipuuu
iya, sa p 1b ni bw Dr H.
heee..mo ikut2..

sikit lg mo smpi keta dia ak patah balik..

Uncle2, sa ikut c boy ahh.
Uncle bilang, ba ok2..

pastu dr 1b kami p warisan square pastu p cp then bru p muzium anta Dr H

ada mo d puji ni sebenarnya.
Dr H laahhh.

dia sangat  ramah even status dia as lect IPTA.
ak respek.
ak duk depan dia pn mcm lama sda kenal.
cr dia panggil nama ak pn sgt frenly.
mcm no gap tau.


ala nanti ko habis praktikal sudah mesti muka ko bekerut2 wani. ya la mesti ko jarang ketawa sebab sy ja salu hiburkan ko (Boy 020611)




oh pacie, sa bukan la moody punya org.
sa memang diam tp sa alert sm lawak jenaka ok.
 & stop ur L---H pny lawak2 tu.
sot2.
hihi.

kita kan adik beradik (Boy 02062011)





*yg pertama memang xkan sama mcm kali kedua, ketiga, keempat ...*


buat yg bertungkus lumus pada hari pertama, sy enjoy jumpa kmorang.
esk lg ahh..:)












till then, gud nite peoples :)
Assalamualaikum















Thursday, May 26, 2011

sayang dan abg korea

besar sangat hajat di hati mahu tunjuk kan pic abg korea ni sama kamu kamu dan kamu di luar tu..


seja mau share..

kenapa sayang?




so-called twin for abg korea

bayangkan wajah ini senyum :)











sebab dia suka kadang-kadang sasul-sasul panggil sayang




seperti yg dimaklumkan terlebih awal kepada kawan-kawan saya bahawa abg korea ni mmg suka main-main, so inshaAllah dan dijamin saya tidak akan terOVERFEEL..:)

semalam abg korea moody..
dia balik sangatlah awal..

tinggal lah WM bersama Ani ja..


hari ni, mood abg korea best~
happy2..
banyak betul menyakat org kerja dia..

beliau sangat-sangat-sangat murah dengan senyuman.

sudahlah WM insan yang mudah tertarik dengan senyuman2 simple tapi mahal..hahaha :p

♥ joy is the best makeup & somehow its really make my day ♥

senyumlah seindah suria sbb sy suka tengok kamu senyum.
bila kamu senyum, mestilah saya senyum juga.. :)



senyumlah lagi sebab hati saya riang dan gembira bila nampak kamu senyum :)

satu wajah seribu rahsia :)

bismillahirahmanirahim

selamat pagi Malaysiaa..

KK apa khabar?


ehee..







tajuk best x?

tajuk ni diilhamkan sewaktu dalam perjalanan ke opis td ..


paling manang la ak ada di opis pukul 7am lagi..
pekerja yang 20thn kerja sini pun, msi la hirup2 kopi-o depan tv d umah dorg..haha






indahnya warna-warni zaman kita kanak-kanak dulu





penuh kasih sayang kann mereka ni~~




Thursday, May 19, 2011

haaaaaachhhhuuuuuummmmm *gila*

Bismillahirahmanirahim..


Uiyoo.
lama bos x masuk belog kan?
iya la..
mcm2 perkembangan x update dlm diari online ni..


Jom Mula :


Viva ~ sy buat se'cool' & se'stylo' yg mampu.
soalan2 yg diajukan sy jwb dengan sedaya upaya setakat pengetahuan yg saya ada..
 and then ..

exam dua paper terakhir di UKM..
alhamdulillah susah-susah payah-payah & lenang-lenang, pun ak bagi jawapan yg redha ..

packing2 barang, kemas2 apa yg patut utk balik Sabah for good.

baru 2-3 ari di rumah, kena rush datang KK pula.
iyala..
Latihan Industri di Muzium Sabah.

datang sini first thing first, learn how to be 'ramah' & greet peoples happily.
Duu, nasib baik ak ni x babau..haha


Penyelia ak fun & easy going juga.
Frenly too.
Uncle Sious pula mcm radio ERA.. happening sangat.

Boy sama Ani pun ramah tp senyap sikit2 juga la..

WM mcm biasa mmg pendiam klu mula2 jumpa, pastu bila lama-lama kenal suara paling kuat paling manag lah dia..:)


nasib baik ada DD..
dialah teman makan, lepak dan round2 satu muzium.
Syukran Allah, bagi saya ditemani DD sepanjang lapan minggu LI sini..


kerja saya di sini ialah : 

mengedit, menterjemah dan mengambil gambar serta mendapatkan informasi utk keperluan unit penyelidikan :)



Wednesday, April 20, 2011

describe me well ~

okay.

kita fokus pada satu elemen ja ari ni..

pada pndgn dan pengamatan peribadi :

Wani Muchyz sebenarnya sgt simple ..

sebagai contoh bila WM mengodek link2 blog, blog2 dunia hiburan, fb2 org WM lebih senang tgk pada headlines & visual seja..

WM xsuka baca entri satu2 smpi semput nafas..
WM juga x suka fikir yg complicated.

adakah WM tuh seorang yg liberal minded?
malas minded ke?
hehe minded seja?

ntahlaaahh labu..
yg penting WM x ganggu hidup org..

let me be what ever i want it to be.. ^.^


nti mesti wani rindu kak yana..
dua tahun duduk ngn akak..
-.-

jangan nanges tau bila wani dah takde dlm bilik kita nti..
sayangg akak..

macam mana eh rasanya bila . . .?

macam mana ehh?

apa rasanya bila org yg dekat dgn kita sebenarnya  look down dgn kita?

org tu sgt2 rapat, & kalau mau mogok sama org tu pun rasa2 x patut..

mayb kita boleh tgk dr sisi yg lain.

try our best to show her/him that we will always can do better with what we have now :)

Allah sentiasa dekat dgn kita.

selagi yg kita buat tu sah di sisi Islam, ilmu yg kita perolehi dan inshaAllah bakal kita amalkan akan diredhaiNYA..






oh, machooonya kamoo..:)

Sunday, April 17, 2011

oh wanita ~

Saidina Ali berkata: "Saya dengan Fatimah pergi menghadap Rasulullah SAW. Kami dapati beliau sedang menangis, lalu kami bertanya kepadanya, apakah yang menyebabkan ayahanda menangis, ya Rasulullah?"

Baginda SAW menjawab: "Pada malam aku diisrak hingga ke langit, di sana aku melihat perempuan dalam keadaan amat dahsyat. Dengan sebab itu aku menangis mengenangkan azab yang diterima mereka."

Ali bertanya: "Apakah yang ayahanda lihat di sana?" Rasulullah SAW menjawab: "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otak kepalanya menggelegak. Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair di-curah ke dalam halkumnya (tekak).

"Aku lihat perempuan yang digantung kedua kakinya terikat, tangannya diikat ke ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala. Aku lihat perempuan yang memakan dagingnya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Aku lihat perempuan mukanya hitam dan memakan tali perutnya sendiri.

"Aku lihat perempuan yang telinga pekak dan matanya buta, diisikan ke dalam peti yang diperbuat daripada api neraka, otaknya keluar daripada lubang hidung, badan bau busuk kerana penyakit kusta dan sopak.

"Aku lihat perempuan yang kepalanya seperti babi, badannya seperti himar berbagai kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, kala dan ular masuk ke kemaluannya, mulut dan pelepasnya (punggung). Malaikat memukulnya dengan corong api neraka."

Fatimah pun bertanya kepada ayahandanya: "Ayahanda yang dikasihi, beritakanlah kepada anakanda, apakah kesalahan yang dilakukan oleh perempuan itu?"

Rasulullah menjawab: "Fatimah, adapun perempuan tergantung rambutnya itu adalah perempuan yang tidak menutup rambut daripada bukan muhrimnya. Perempuan tergantung lidahnya ialah perempuan yang menggunakan lidahnya untuk memaki dan menyakiti hati suaminya.

"Perempuan yang digantung susunya adalah perempuan yang menyusukan anak orang lain tanpa suaminya. Perempuan kedua kakinya tergantung itu ialah perempuan yang keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya.

"Perempuan tidak mahu mandi daripada suci haid nan nifas ialah perempuan yang memakan badannya sendiri, juga kerana ia berhias untuk lelaki bukan suaminya dan suka mengumpat orang.

"Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang asing, bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain.

"Perempuan diikat kedua kakinya dan tangannya ke atas ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala kepadanya kerana ia boleh sembahyang tetapi tidak mengerjakannya dan tidak mandi janabah.

"Perempuan kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah ahli pengumpat dan pendusta. Perempuan rupanya seperti anjing ialah perempuan yang suka membuat fitnah dan membenci suaminya.

Seterusnya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Perempuan menyakit hati suami dengan lidahnya pada hari kiamat nanti Allah jadikan lidahnya sepanjang 70 hasta kemudian diikat di belakang tengkoknya."

Abu Bakar as-Sidik mengatakan, aku dengar Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Perempuan menggunakan lidah untuk menyakiti hati suaminya ia akan dilaknat dan kemurkaan Allah."

Usamah bin Zaid menceritakan, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah golongan miskin dan orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain daripada itu ahli neraka diperintahkan masuk ke dalam neraka, dan aku berdiri di atas pintu neraka, ku lihat kebanyakan yang masuk ke dalam neraka adalah perempuan."

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya aku saksikan kebanyakan ahli neraka adalah perempuan."

Rasulullah SAW ditanya, mengapa ya Rasulullah? Baginda SAW menjawab: "Perempuan mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya, Jika engkau membuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia belum berpuas hati dan cukup." (Hadis riwayat Bukhari)

dipetik daripda : shahirul.com
*xjumpa link sb i share dr sahabat..*
InshaAllah, akan sy link kemudian..