Friday, March 1, 2013

Jumaat dan Mac pertama


Bismillahirahmanirahim.

hari ni tiba2 WM tergerak hati mau mengarang diari sesawang ini.
baru lepas ni WM ada attend interview utk gomen (sebulan yg lepas)

Alhamdulillah, utk kali ketiga attend interview pun belum lagi dapat merasa perasaan bahagianya kalau dipilih sebagai CALON LULUS INTERVIEW.

Ehh, bukan. bukan. 
mesti orang2 yg baca tulisan ni akan cakap " x bersyukur betul budak ni."
Bukan bersyukur tidak bersyukur jadi soalnya.
dan bukan juga mahu menyalahkan sesiapa. 
ini lebih kepada luahan peribadi dan memberi pandangan dari kaca mata saya sendiri.

Orang cakap mau masuk keja gomen sekarang bukan lah sesenang, semudah Malaysia muda dlu2.
sekarang ni, orang cakap penilaian kena buat based on soft skills.
Ok, fine. soft skills satu kelebihan dari segi kualiti calon.
tapi dalam masa yg sama WM sering bertanya " SEJAUH mana, SETELUS mana sesi interview tu berjalan? 

logiknya, orang di luar paling tidak pun akan cakap biasanya sebelum umur 30-an ni, dorang akan panggil berpuluh2 kali datang interview.

hasilnya?
daripada berpuluh2 tu kadang-kadang satu pun susah sangkut okey. haha
 *macam merungut? *

tapiiiiiiiiiiii.....






Bila baca kata-kata ni.. rasa macam kena simbah air sejuk bila duduk bawah sinaran matahari terik.

Allah memberikan yang terbaik tidak kira dalam bentuk kedukaan atau kesukaan, meskipun kadangkala tidak serasi dengan keinginan, tetapi percayalah Allah mempunyai perancangan yg jauh lebih indah..

Inshaa Allah ♥♥♥

6 comments:

  1. susah skg ni..kalau ada vacancy pun, biasanya dorg ambil yg staff contract serap masuk jadi permanent..wayang jak tu interview session..aku pernah kena d ums kk..civil engineer..tpi standby suda dorg pya staff contract..sedeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula pasal pami. kita ni semangat suda p interview, prepare smpi tebgn2 dlm tdo. last2 dorg main pilih kroni. hmmm.

      Delete
  2. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete